”Do I feel lucky?”

Olle Dahlberg, utredare arbetsmarknad & utbildning

Om du inte var en av de 16 000 som valde en ingenjörsutbildning i höst är svaret definitivt JA – givet att du instämmer i minst ett av följande tio påståenden:

 • Ett bra arbete är monotont och förutsägbart
 • Jag föredrar att arbeta ensam
 • Teknik har aldrig bidragit till ökat välstånd
 • Jag ser ingen vits med att utveckla sådant som folk både behöver och roas av
 • Risken för hög och bestående arbetslöshet är livets krydda
 • Möjligheten att leda människor lockar mig inte
 • Hållbar utveckling kräver knappast ny teknik
 • Pengar saknar betydelse för mig
 • Att arbeta i andra länder och kulturer är överskattat
 • Utmaningar skrämmer mig

”Well, do ya, punk?”

Olle Dahlberg

"Vill helst se utsikten lite längre upp. Men boken är inte fel."

Relaterade inlägg
Kommentarer ( 4 )
 1. Emil
  2009-05-12 at 16:20

  Den där listan vore det bra om ni la upp nånstans så att de som inte passar för ingenjörsutbildning kan sålla bort det alternativet direkt!

  Dock borde ni kanske hålla igen lite grann eftersom listan ger en positivare bild av ingenjörsyrket än vad sanningen är för många ingenjörer. Många ingenjörer arbetar ensamma eller ser aldrig nyttan eller glädjen av det deras arbete gör. Många ingenjörer reduceras till en siffra eller en ”resurs” som genererar pengar och i övrigt saknar värde.

  Sen det där med ”Pengar saknar betydelse för mig” – jag undrar om det är så oerhört lönsamt ekonomiskt efter alla studielån. Kanske om man som utexaminerad ingenjör lyckas få jobb utomlands men det är lättare sagt än gjort såvida man inte tillhör eliten.

  Sen får man inte heller glömma att många andra utbildningar är mycket softare och faktiskt kan leda till helt okej jobb. Ungdomarna bör tänka på att det är deras bästa år det handlar om och att de kanske ska välja en lugnare utbildning och ha lite kul också istället för att gå en tuff ingenjörsutbildning där studenterna dessutom består av 98% män. Inte drömförutsättningarna för att kärlekslivet ska blmstra direkt om man är kille, jämfört med om man valt en annan utbildning.

 2. Olle Dahlberg
  2009-05-12 at 18:13

  Diskussionen om ingenjörsarbetets innehåll är väl värd ta, Emil, även om jag vill stå på mig och hävda att en ingenjör har mycket bra möjligheter att själv forma och utveckla sitt arbete.

  Visst behövs mer drag i lönerna om svenska företag ska kunna attrahera de många ambitiösa studenter som (trots allt) väljer något annat idag. Ändå tror jag att ingenjörer – med i snitt c:a 40 000 i månaden tio år in i karriären – har bättre förutsättningar än många andra med långa studier bakom sig att orka med studielånen.

  Studierna kan vara tuffa, det är sant, men jag tror att utmaningar är just vad vi behöver för att växa som människor.

  Lika viktigt tycker jag det är att tala om att en dryg fjärdedel av ingenjörsstudenterna de senaste åren varit kvinnor. Men du har rätt – de får gärna bli fler, av en hel massa skäl. Det vore extra kul om de kunde muta in en större del av platserna på Elektro och Data.

 3. Emil
  2009-05-17 at 16:46

  Jepp, håller med om att utbildningen lönar sig bättre än många andra utbildningar och att man om man är framåt har möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

  det där med en fjärdedel, det kan inte vara fallet för de tekniska civilingenjörsutbildningarna. Då måste kemi, biologi, design e.t.c. räknas in. För de tekniska civilingenjörsutbildningarna är det nog närmare 2% tjejer än 25%.

 4. Olle Dahlberg
  2009-05-19 at 09:25

  Jodå, fjärdedelen kvinnor var beräknad på alla civil- och hgöskoleingenjörsutbildningar.

  Läsåret 07/08 var andelen kvinnor examinerade från utbildningarna över hela landet tom något större – 29,0%. Men är det så att kvinnorna verkar ha ett större intresse för ingenjörsutbildningar med naturvetenskaplig prägel. Där fanns tex högskoleing kemi,med 64% kvinnor, och civing bioteknik med 63%.

  Men kolla! Av exade civilingenjörer maskin var faktiskt 22% kvinnor – och den är väl rätt klassik. Värre är det från elektro (12%) och data (9)% – men ungefär där går faktiskt snedfördelningsgränsen åt andra hållet.

Lämna ett svar