Arbetslös utan praktik

Patrik Björnström, utredare utbildningspolitik

Företagen vill ha ingenjörer som praktiserat. Företagen erbjuder allt färre platser. Jag har svårt att få ihop den ekvationen.

Hur ska nyutexaminerade ingenjörer kunna få arbete om de måste ha praktik som inte erbjuds? Att praktiken måste vara kvalitetsssäkrad är givetvis ett krav, men frågan blir sekundär då praktiken inte ens finns att erbjuda.

Vi har länge önskat en tätare samverkan mellan högskolor och näringsliv. Högskolan har också samverkan med det omgivande samhället som uppdrag.

Ansvaret för att praktikplatser ska kunna erbjudas måste vara företagens,  men vi vill också se ett ökat ansvarstagande från högskolorna att ge ingenjörsutbildningarna de praktiska inslag som är både önskvärda och nödvändiga!

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 9 )
 1. Emil
  2009-05-26 at 14:46

  Anledningen är kanske också att det är för enkelt för företagen att rekrytera ingenjörer, så de tycker inte att de behöver anstränga sig.

  Jag läste lite i en artikel på http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=200952\335635&sectionid=Ettan där en massa företagsnissar beklagar sig över att det om några år kan bli (enligt debattörerna, som talar i egen sak) en ingenjörsbrist.

  Det låter som det brukar göra när företagen propagerar för att få tillgång till fler billiga ingenjörer. De uttycker sig väl en bakom orden finns endast en egostisk önskan om att få tillgång till billiga ingenjörer som de inte behöver visa nån större respekt för eftersom det är företagen som har överhanden.

  Det som är intressant är att alla kommentarer till artikeln motsäger det som hävdas i debattartikeln. Vanliga ingenjörer anser alltså att det idag finns och utbildas för många ingenjörer. Det känns som att förbundet inte arbetar enligt de åsikter som verkar delas av de flesta vanliga ingenjörer.

 2. Emil
  2009-05-26 at 16:32
 3. Emelie
  2009-05-26 at 22:58

  Bra inlägg!

  Är själv ingenjörsstudent och har haft supersvårt att få tag i någon praktikplats, eller ett sommarjobb som över huvudtaget har någon som helst anknytning till studierna.

  Kommer sluta med att man pluggat på Teknis i fem år utan att någonsin rört vid en motor, trots att jag i princip teoretiskt sätt kan allt om motorer. Bara för att ta ett av hundra sådana exempel.

  En praktikplats hade varit en önskedröm!

 4. Patrik Björnström
  2009-05-27 at 06:26

  Emelie,
  Jag tycker det är på gränsen till skrämmande! Få tycker att det är OK med läkarstudenter som inte sett en patient innan de går ut och blir yrkesverksamma eller en lärarstudent inte sett en elev innan de går ut och börjar arbeta.
  Ingenjörsutbildningen är en yrkesexamensutbildning och de flesta bedömare har uppfattningen att praktik är ett nödvändigt inslag, men ingen vill ta ansvar. Det är beklagligt!

 5. Patrik Björnström
  2009-05-27 at 06:28

  Emil,
  Min poäng var att praktik är ett nödvändigt kvalitetshöjande inslag som de flesta verkar tycka är nödvändigt men som ingen verkar vilja ta ansvar för. Det gäller oavsett mängden ingenjörer som utbildas, vilket är en annan fråga än det mitt inlägg handlade om.

 6. Emil
  2009-05-27 at 18:22

  Visst jag försökte styra debatten i en annan riktning och det blir kanske lite tjatigt eftersom det är ungefär samma grej jag tagit upp tidigare. Men om det hade varit ingenjörsbrist hade företagen kanske varit mer benägna att erbjuda praktikplatser eftersom de haft anledning att knyta ingenjörsstudenter närmare till sig. Så en helt orelaterad grej tycker jag inte att det var. Men men lika bra att låta det vara.

  Bra skrivet och jag håller med i ditt inlägg. Nu ska jag lämna den här bloggen i fred ett tag och göra nåt produktivt istället 🙂

 7. Patrik Björnström
  2009-05-29 at 06:58

  Välkommen tillbaka i nästa fråga som engagerar dig!

 8. Emil2
  2009-06-01 at 21:20

  Nu verkar det iofs vara enklare att få praktik. Leta bara efter det som utannonseras som anställning. En bit in i rekryteringsprocessen så är det helt plötsligt praktik istället och därmed mkt lägre lön. Jag har flera kompisar som råket ut för detta nu när alla företag har anställningsstopp.

 9. Patrik Björnström
  2009-06-02 at 09:17

  Bra att du lyfter frågan. Den typen av rekrytering är skrämmande. Anställning är anställning och praktik är praktik.

  Jag hoppas att lokala fackliga klubbar och föreningar gör vad de kan för att stävja den typen av övningar.

Lämna ett svar