Utbildning lönar sig alltid

Lisa Bondesson, studenthandläggare
Jag blir upprörd när jag läser skräckhistorier som den om Karolin i dagens Svenska Dagbladet. Karolin är 35 år, har pluggat i 10 år och kan inte få andra jobb än som telefonförsäljare. Visst pluggar man för att få jobb i framtiden – men det är sällan mer utbildning som ger jobbet. I fallet Karolin så handlar det snarare om undantag  än regel. 99% av alla civilingenjörer hade jobb 4 år efter examen vilket jag tycker är en ganska hög siffra. Jag hoppas inte ungdomar som funderar på att studera avskräcks av sådana här exempel. Utbilda sig ska man göra för att man vill inte för att man måste – då lönar det sig alltid.

Skriven av Lisa Bondesson, fd studenthandläggare.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 11 )
 1. Hanna Da
  2009-04-16 at 12:14

  Skojar du med mig!
  Det skrivs inte om högpresterande människor med goda resultat inom vettiga utbildningar som sedan hamnar i den avgrundsdjupa klyftan mellan oerfaren och överkvalificerad
  Men de finns!
  De som inte har jobb/kontakter blir säkert frestade att plugga mera. Man vill/kan ju prestera
  Överkvalificerad är ett skällsord i detta land!
  Hanna Da
  P.S. håller med dig om att man ska utbilda sig för att man vill, inte för att man måste.

 2. Lisa Bondesson
  2009-04-16 at 12:21

  Jag säger inte emot dig Hanna Da men som jag sa: ingen regel utan undantag. Har man hamnat i klyftan kan vi på Sveriges Ingenjörer stötta i den mån vi kan – genom personlig rådgivning och coachning, genom att påverka våra beslutsfattare mm. Jag vet själv hur det är att plugga i fem år för att sedan jobba med telemarketing och att bjuda på juice på Hemköp. Men trots att jag idag inte har nytta av min kunskap inom internationell politisk ekonomi i mitt jobb så ångrar jag det inte. Man kan inte studera i all evighet – det löser inte problemet.

 3. Nils Dacke
  2009-04-16 at 12:23

  Lisa: Du är ett typiskt exempel på en åsiktsmaskin som sitter säkert på ett fast jobb. Hur många civilingenjörer är det som trots en bra utbildning har ett jobb under deras kvalifikattionsnivå? Det är många fler än de 1% du anger.

  Problemet i Sverige som ingen regering än har åtgärdat är att utbildningen på högskolorna är inriktad mot att tillgodose dagens industris behov av ingenjörer och mindre fokus på entreprenörskap. Vi har väl västvärldens minsta andel civilingenjörer som har egna företag och som då kan anställa andra civilingenjörer och växa dvs skapa nya företag.

 4. Hanna Da
  2009-04-16 at 12:49

  Till Lisa:
  ”personlig rådgivning och coachning”
  Ja ha, vad menas med det egentligen?
  Jag håller med om att man inte ska plugga på efter att man är färdig med studierna, men det är ju flera jag känner som har ett smärre helvete med att få in en fot i kassan på ICA efter en längre utbildning. De kommer inte in som arbetare, inte som de akademiker de är och samtidigt är de högpresterande och resultatinriktade (och självgående). Vad betyder då ”personlig rådgivning och coachning” ?
  Till Nils Dacke : Väl skrivet!!
  Hanna Da

 5. Rafael
  2009-04-16 at 12:55

  Folk förstår inte.

  Jag har ingen utbildning och inget jobb, igår köpte jag en väska för 11 000. Jag har investerat i mig själv för hundratusentals kronor och har dessutom en garderob för ungefär 350 000.

  Jag är ”excentrisk”, eller galen. Vissa tycker att jag är psykiskt störd men det är deras okunniga uppfattning.
  Samhället är byggt för vanliga, tråkiga mellanmjölkssvenssons som Karina i artikeln. Skolan, arbetsmarknaden och det sociala livet är skräddarsytt för dessa otacksamma människor. Såna som jag får bara alla emot mig så snart vi öppnar munnen för att vi har fel åsikter, för dryg/extrem personlighet etc etc…

  Jag kan tyvärr inte tycka synd om den där präktiga kvinnan som under sin straight-A period på gymnasiet förkunnade för världen hur hon skulle bli biologiprofessor, adovkat och rädda mänskligheten.
  Samhället är byggt för henne, inte för mig, hur kan man vara så otacksam som hon? Hon har bara slagit knut på sig själv, om hon öppnar ögonen inser hon att alla andra är precis som hon och att hon bara behöver ta till sedvanligt rövslickeri mellanmjölksmänniskor emellan för att få det hon vill ha.

 6. Lisa Bondesson
  2009-04-16 at 13:11

  Jag håller också med Nils. Entreprenörskap och eget företagande är något som Sveriges Ingenjörer länge värnat om.

  Med personlig rådgivning och coachning menar jag bland annat att man kan prata med en professionell coach och lägga upp en karriärplan eller delta på våra seminarier inom områden som har med jobbsökarprocessen att göra. Självklart kan vår service ständigt förbättras men det är vad vi erbjuder idag.

 7. Gunnar
  2009-04-16 at 13:18

  Varför inte införa ett kösystem på Arbestförmedlingen, första dan får du ett kö nummer och blir inplacerad inom ditt eller dina kompetensområden. Nu kan arbetsförmedlarna ägna sig åt att förmedla jobb, till de som står på tur.
  Du kommer nu att kallas arbetsfri istället för arbetslös. När sedan ditt nummer närmar sig hör AF av sig och snart har du ett jobb…om du inte har hittat ett redan vill säga.

 8. Hanna Da
  2009-04-16 at 13:39

  Nu blev jag nyfiken:
  ”karriärplan”
  Hu kan man skaffa en sådan utan att ha ett jobb?
  Finns det då inte risk att en sådan innebär fler studier?
  M.v.h.
  Hanna Da

 9. Gregg
  2009-04-16 at 13:43

  Har man sådan människosyn så är det självklart att man inte får jobb. Längsta anställning 5 månader.. Är det konstigt ifall du anser att de du arbetar med och vill styra över (för det är vad hon vill uppenbarligen – gudgiven rätt tydligen) inte har några egna ambitioner.

  Blir förbannad när man läser om stackars stackars Karolin. Skriv om människor som förtjänar det istället – Skärpning SvD.

 10. Eva W
  2009-04-16 at 13:52

  En viktig sak i artikeln tycker jag det här är:
  –Flera av mina kompisar som har kommit vidare började sommarjobba när de var 14–15 år, de har varit ideellt engagerade i olika föreningar och kan visa att de har varit ordförande. Det var ingen som talade om för mig att det är nödvändigt med sådana saker. Jag började inte jobba förrän jag var 18 och det kanske var osmart, men jag tänkte hela tiden att jag ska utbilda mig och ha ett riktigt jobb.

  Tycker att hon är inne på en viktig sak där, hur engagemang vid sidan om studierna (både under skolan och högskolan) ökar möjligheterna på arbetsmarknaden. Självklart kan det kännas surt när man har passerat all utbildning att få höra det- men desto viktigare för kommande generationer att tänka på det.

 11. Anders Frick - blog » Blog Archive » Slöseri med ingenjörskraft
  2009-04-16 at 16:12

  […] Detta påminner en del om DN:s artikelserie “I väntan på Sverige“, som jag tidigare har bloggat om här. Ett annat, närliggande, lästips är artikeln Karolin utan jobb trots tio år av studier i dagens SvD (som bl.a. givit upphov till diskussion i Ingenjörsbloggen). […]

Lämna ett svar