Och Polhemspriset går till…

En enkel men genialisk processor i telefonen som möjliggjorde en revolution i hur vi människor kommunicerar med varandra.  En världsstandard för mobiltelefonen som idag används av fyra miljarder människor.  Det är på tiden att vi hyllar hon som kom på lösningen

Laila Ohlgren får Polhemspriset 2009 och motiveringen lyder:
För hennes enkla och geniala lösning av uppringningen för mobiltelefoni. Med hjälp av mobiltelefonens mikroprocessor kan telefonen lagra inmatningen av siffror tills användaren trycker på knappen med symbolen för telefonlur. Laila Ohlgrens lösning har blivit en världsstandard som dessutom har spridit sig till andra telefoner med minnesfunktion, som till exempel bärbara telefoner i hemmen. Hon har även i övrigt gjort insatser i utvecklingen av NMT-systemet, som har betytt mycket mycket för senare framgångar för svensk mobiltelefoni.

Laila kommer att ta emot Polhemspriset 7 maj i samband med Teknikdagarna. Väldigt roligt tycker jag personligen. Och extra kul att medlemmarna som har nominerat, nomineringskommittén och Polhemsrådet har hittat en värdig kvinna till Sveriges finaste teknikpris. Och grattis till Laila.

Skrivet av Patrik Nilsson, tidigare utredningschef

Se inslaget från SVT Play nedan.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. JennyS
    2009-04-29 at 14:55

    Vad skoj! Hon är verkligen värd priset, och det är det roligt nog fler som tycker: http://it24.idg.se/2.2275/1.227094/uppfann-den-grona-knappen–vinner-kvarts-miljon

Lämna ett svar