Vad vill du bli när du blir stor?

Lisa Bondesson, studenthandläggare

Högskoleingenjörer i all ära men uppenbarligen är det förskolelärare man ska bli för att vara säker på att få jobb (i dagens DN). Man utbildas för att få jobb, eller? Är civilingenjör ett dåligt karriärval? När jag var liten ville jag bli poet. Vad blev då resultatet? Jag blev studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer med en magister i statsvetenskap i bagaget. När jag började studera visste jag inte vad man kunde bli, om det fanns jobb och hur löneläget låg. Ändå är jag nöjd med mitt val och har haft stor nytta av min utbildning. Akademiska studier är en bra investering i allmänhet och att bli ingenjör i synnerhet.

Den 15 april tas det första steget mot det framtida yrkeslivet för många då det är dags att välja utbildning. Läkare, förskolelärare och högskoleingenjörer spås en lysande framtid. När jag började plugga för ca: 10 år sedan såg man en brist på lärare och många föll för detta. När de sedan blev klara ett antal år sedan var det inte längre någon brist och där stod man med 300 000 kr i studieskulder.

Att utbildas in i arbetslöshet är inget jag förespråkar och det är alltid bra med prognoser så länge man är medveten om att tiderna ständigt förändras. Så det bästa karriärstödet jag kan ge till alla er som är i valet och kvalet är att fundera på vad ni tycker är roligt och vad ni är bra på och basera era val på det. Sen löser det sig alltid (och ännu snabbare löser det sig om du är högskole- eller civilingenjör).

Skriven av Lisa Bondesson, fd studenthandläggare

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Sandra
    2009-03-25 at 09:57

    Jag tror att civilingenjörerna kommer att gå en god framtid till mötes. De har en god akademisk grund som behövs på företagen.

Lämna ett svar