Krisens många ansikten

Ludvig Larsson, utredare utbildning och arbetsmarknad

Finanskollaps, industridöd och galopperande arbetslöshet. Tidningsrubrikerna är nattsvarta. Varslen duggar tätt och bakom varje uppsägning döljer sig ett mänskligt öde.

Men det finns motstridiga signaler mitt i krisen. I fordonsindustrins Västsverige ökar arbetslösheten snabbt. Samtidigt ser det lite annorlunda ut i Skåne, Stockholm och Uppsala län. Enligt en undersökning är det fler arbetsgivare i de länen som tänker öka antalet anställda än som planerar att minska. Åtminstone just nu. Hur det ser ut när lågkonjunkturen når tjänstesektorn och när kommuner och landsting måste dra ned återstår att se.

Trots usel konjunktur vänder bostadspriserna uppåt. Att de stiger där folk fortfarande hittar jobb är förståeligt. Men hur förklarar man prisökningar i Göteborgsområdet?

Den låga räntan bidrar förstås. Men trots ränteläget förutsätts bopriserna ändå sjunka när arbetslöshetens verkningar får ordentligt genomslag. Mot den bakgrunden kan det ju verka dumdristigt att bjuda högt bara för att dagens räntenotering är låg. I botten ligger dock en stor bostadsbrist på många orter och någonstans måste man ju bo.

Den ekonomiska kristallkulan är grumlig just nu.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar