Jackpot för högskoleingenjörer

Ludvig Larsson, utredare, utbildning och arbetsmarknad

Det är inte lätt att veta vad man ska utbilda sig till. Nåt som ger jobb, förstås. Men det ska ju löna sig också. Både i form av ett rikt arbetsliv och en bra inkomst.

Personlig utveckling och kreativitet är viktigt i det moderna arbetslivet. Det vet unga människor. Sådana värden kommer högt upp på listan när man frågar unga hur de ser på sitt kommande arbete.


Som tur är har vi kommit rätt långt ifrån Peter Tillbergs Blir du lönsam, lille vän?

Vill du ha ett jobb som är betydelsefullt både för dig själv och för andra? Vill du dessutom ha hyggligt betalt? Ja, vem vill inte det? Men såna jobb finns ju inte.

Jo, det gör de faktiskt. Och framtiden ser ljus ut.

Högskoleverket släppte en rapport idag (läs mer här och  här) om högvinster och nitlotter på framtidens arbetsmarknad.  Det råder ingen tvekan om att högskoleingenjör är en jackpot.

Det kommer att behövas massor av högskoleingenjörer framöver, inte minst på grund av att många av dagens ingenjörer snart går i pension. Och det bästa är att högskoleingenjörer hittar man lite överallt. I nästan alla branscher, både i privat och offentlig sektor.

Så vill du bli lönsam… förlåt… kamma hem högvinsten? Då ska du bli högskoleingenjör.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 14 )
 1. 3l337
  2009-03-05 at 18:54

  Ähh lönen är kass 20000 kr månaden.
  Bättre och bli advokat, ekonom, politiker, läkare, polis eller….. bloggare.

 2. ludlar
  2009-03-06 at 15:18

  Nja, det är nog rätt ovanligt att högskoleingenjörer går in på 20 000. Förra året var medianingångslönen ungefär 25 000 kr. Och en högskoleingenjör med tio år i artbetslivet snittar på 35 000.

  Men det är klart, med tanke på den nytta ingenjörer gör är det en alldeles för låg lön.

  Advokater tjänar kanske mer, men det är ju inte alla jurister som blir advokater. Och många poliser vore nog glada att tjäna som en högskoleingenjör.

  Bloggare finnns det nog ingen lönestatistik på. De har ju inget eget fackförbund, de stackarna. Men vi kan ju skriva till Blondibella och höra vad hon drar in per månad 🙂

 3. 3l337
  2009-03-07 at 08:25

  Vill också tillägga att jag nu läst rapporten.

  Civilingenjörer kommer utbildas i överskott hela granskade perioden (till 2025).

  Högskoleingejörer kommer utbildas i överskott hela granskade perioden.

  Gymnasieingenjörer – stor brist (på grund av att ingen ubildas).

  Dock är det intressanta hur rapporten lyckas vinkla vilken brist det är på teknologer, jämför tex med sidan efter h-ingenjörer (journalister). Där visas ju tydligt att bristen kommer bli märkbar, men ändå skrivs det överskott!

  Nä jag får nog ta på mig ett samhällsansvar (nu när det sprids lögner) och berätta för allmänheten att det inte finns någon brist och inte kommer finnas heller.

  F.ö vet jag en hel del poliser som tjänar mer än jag, dessutom får de träna på arbetstid, och de får dessutom slänga ur sig kränkande ord straffritt.

 4. 3l337
  2009-03-07 at 08:27

  Och ni på Sveriges Ingenjörer borde väl se detta, ser ni inte hur yrkesskrået urvattnas (lär av läkarna).

 5. Olle Dahlberg
  2009-03-10 at 15:19

  Jag tror att 3l337 läste rapporten väl snabbt. För journalister visar både text och diagram på ett växande överskott.

  För högskoleingenjörer däremot är läget är däremot med råge det omvända. Efterfrågan ligger visserligen stilla under hela perioden, men tillgången sjunker samtidigt kraftigt.

  Visst förväntas ett visst överskott på civilingenjörer, men det är alls inte så dramatiskt som för journalisterna. Det kan också mycket väl komma att försvinna i den stora efterfrågan på ingenjörer totalt. Jag skrev tidigare något om detta här.

  Till sist vill jag bara säga att vi på Sveriges Ingenjörer självfallet inte ser någon poäng med att dränka arbetsmarknaden i ingenjörer. Arbetsuppgifterna ska motsvara kompetensen – och lönen ska vara därefter.

  Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer

 6. Alex
  2009-03-24 at 15:56

  Ångrar min civilingenjörsutbildning. Har redan avrått flera personer att studera till det.

  Jag har själv arbetat nu i över 1,5 år men den instatsen som görs under studietiden är ingenting jämfört med det man får tillbaka. Kom fram till samma slutsats när jag pratade med en annan chalmerist häromdagen som varit i branschen i ca 20 år. Han hade ändå chefsposition och hade mer än 50 pers under sig.

  Status på utbildningen har gått ner väldigt mkt och lönen är väldigt kass. Vet inte någon av mina kompisar som är nöjda även om de har jobb. Vi har läst olika inriktningar och jobbar på olika ställen, Stockholm, Göteborg, England/London, Oslo/Norge, Frankrike mm mm.

  Summa summarum, man kan få de lika bra ställt med samma status genom att glida genom en enklare utbildning. Och varför skulle man vilja göra det svårare för sig själv när man inte tjänar på det? Ingågnslönen måste upp minst 10000 (tiotusen) kr. Sen kan vi börja snacka igen.

 7. Alex
  2009-03-24 at 15:57

  Kan tilläggas att han jag pratade med rent ut sagt FÖRBJUDIT sina barn att läsa tekniskt! Underbart att föräldrar tar sina ansvar =)

 8. Ludvig Larsson
  2009-03-24 at 17:27

  Det Alex beskriver visar tydligt: ingenjörer måste få löner som motsvarar utbildning och kompetens!

  Det är bra att ingenjörer får chefspositioner och möjlighet att arbeta i andra länder. Men när lönen inte motsvarar prestationen är det en klen tröst.

  Ingenjörer skapar tillväxt och välfärd. Det ska synas i lönekuvertet.

 9. peter
  2009-05-29 at 17:45

  Är inte CivIng en bra utbildning?
  – Internationellt gångbar.
  – Flexibelt, man kan jobba inom många områden.
  – Även om inte ingångslönen är toppen så blir den hygglig med tiden.
  – Man har en bra bas för andra jobb även om man inte är utbildad till just det jobbet.

  Jag förbjuder inte mina barn att bli ingenjörer.
  Duktigt folk får alltid bra jobb (och bra lön) oavsett branch.

  /Peter

 10. Alex
  2009-06-08 at 13:44

  Peter, du nämner inget om mitt huvudargument.

  ”man kan få de lika bra ställt med samma status genom att glida genom en enklare utbildning. Och varför skulle man vilja göra det svårare för sig själv när man inte tjänar på det?”

  Det finns andra utbildningar som uppfyller punkterna du skrivit.

  ”Duktigt folk” är man när man tar sig genom en CivIng utbildning. Men pga det jag skrivit i mina förra inlägg så kan man se att det inte belönas som det borde. Varför sätta ribban högt när det inte handlar om höjdhopp?

 11. Sara
  2009-10-31 at 11:54

  Hur àr det med de svenska hògskoleingenjòrsutbildningarnas vàrde utomlands egentligen? Brukar dessa vara OK? Det finns sà mànga moderna och lite mixade utbildningar nu som kanske inte àr sà ”rena” ingenjòrsutbildnignar. Ingenjòrsyrket àr inte reglerat i Sverige som till exempel apotekaryrket,làkaryrket osv, som i vissa andra lànder inom EU. Jag har just nu skickat ivàg min utbildning fòr utvàrdering och blir allt annat àn nòjd om jag inte fàr jobba som ingenjòr i Italien, utan màste skola om mig hàrnere, efter att ha jobbat nàgra àr som ingenjòr i Sverige och redan har en hògskoleingenjòrsutbildning. ”Jackpott fòr hògskoleingenjòrer” ? Nitlotter finns ocksà…

 12. Olle Dahlberg
  2009-11-04 at 14:36

  Grundprincipen inom EU/EES är att man ska erkänna varandras utbildningar, men krav på viss yrkeserfarenhet (max 2 år) kan behöva uppfyllas.

  Det finns i vart fall två ingenjörsnivåer även i Italien (3 och fem år), men för att utöva yrket krävs också att man avlagt en statsexamen för respektive nivå.

  Du verkar ju redan vara igång med processen, men annars Högskoleverket har en del information som du hittar här: http://www.hsv.se/download/18.6c2ac2771245ce8c6857ffe596/eg-dir-sv-2009-10-20.pdf

  Där finns också länkar till de ”nationella knutpunkter” dit man kan vända sig för ytterligare information. Tyvärr var den italienska siten bara på italienska, men eftersom du tänker arbeta där kanske du lyckas reda ut det ändå.
  Olle Dahlberg/Sveriges Ingenjörer

 13. Dan
  2011-02-21 at 09:31

  Som högskoleingenjör så tycker jag att man ofta gör rätt ointressanta arbetsuppgifter, inte så utvecklande, iof så är det många civilare som också jobbar som ex, cadslavar eftersom det finns så mycket ingenjörer i Sverige. Och lönen ÄR dålig även om vissa försöker påstå att den är bra.

 14. Trött
  2011-12-01 at 18:29

  Jo tjena. Bor i en stad/region med hög arbetslöshet och har en bred högskoleingenjörsutbildning. Examen sedan över 10 år. (Är gymnasieingenjör före det.) Har aldrig kommit längre än ett par år på varje arbetsplats innan omorganisatrion eller uppsägningar. Har aldrig hunnit komma in så bra på någon arbetsplats att jag kunnat gå vidare. Får alltid börja om med jobb utan egentliga akademiska krav: kundservice, orderhanterare, avropare, leveransplanerare etc. Det bästa jobb jag haft var produktionstekniker för nästan 10 år sedan… Har varit arbetslös långa perioder mellan dessa jobb och är nu arbetslös igen sedan i våras. Senaste jobbet var ”rekord” med nästan 3,5 års anställning. Dock klarade jag en första uppsägning då alla efter mig på LAS sparkades efter drygt 2 år men blev omplacerad till en ”uppsägningsdrabbad” avdelning med sämre arbetsuppgifter och villkor. Efter ett år till kom nästa omorganisation med uppsägningar och då blev jag arbetslös igen. När jag gick min utbildning var den starkt eftertraktad och halva klassen fick jobb på Ericsson. Nu är det iskallt och jag skulle inte rekommendera någon att läsa en bred högskoleingenjörsutbildning typ Industriell Ekonomi . Det söks bara specialister nu… Bli hantverkare eller specialicerade tekniker.

Lämna ett svar