Nördarna på andra sidan Valhallavägen

Lisa Bondesson, studenthandläggare

Att få unga mer intresserade av teknik är något som Sveriges Ingenjörer länge jobbat för, med allt från Teknik-kollo till Teknikdelegationen. Ni kommer garanterat läsa mer om detta här på bloggen under tiden som kommer. Jag läste igår Linda skugges krönika i Svenska dagbladet och blir glad av att hon tar upp just ungas bild av vad en ingenjör är och hur unga tjejer lockas av att läsa på KTH, eller snarare av att inte läsa på KTH.

Jag spenderar halva min arbetstid ute på Sveriges tekniska högskolor och universitet och blir förvånad av att den bild som många har av teknologer fortfarande existerar. Jag vet inte om det är overallerna, gigantiska vispar och konstiga hattar med tofs som spökar i gemene mans huvud och som i sin tur bidrar till den stereotypa bilden av teknologer. Utanför mottagningen har jag aldrig stött på något annat än driftiga, ambitiösa och medvetna studenter som i mångt och mycket står för det svenska näringslivets framtid. Jag hoppas att en större mångfald letar sig in på de tekniska utbildningarna framöver och att ingenjörer inte ses som nördar utan som de innovatörer, entreprenörer och ledare som flertalet av dem faktiskt är.

Skriven av Lisa Bondesson, fd studenthandläggare

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 5 )
 1. Hanna Da
  2009-02-03 at 12:21

  Visst är det kul med teknikstudier!
  Visst är det lätt att få bra HP-prov för att kunna sparka igång studierna.
  Visst är det trevligt att ha en rejäl examen!
  Men om man inte får ett jobb sedan….?
  Vad ska man göra när programmeringstjänster blivit utlokaliserade till Indien eller Ukraina?
  Hanna Da, Duktig flicka.

 2. Hanna Da
  2009-02-03 at 12:56

  Hanna Da svarar till Hanna Da!
  Äh, för 17!
  Klipp dig och skaffa dig ett jobb inom media då!
  Svensk media blir ju inte globaliserad.
  Sagt och gjort!
  Hanna Da

 3. Hanna Da
  2009-04-02 at 10:08

  Kort sagt alla tjejer:
  Placera er aldrig i en miljö där era resultat inte från någon betydels, FAST DU ÄR BÄST! fast dina resultat är de bästa alltså.

  De senaste veckorna har träffat 2 stycken data-systemvetar tjejer, de är högpresterande och duktiga, båda skolar nu om sig till läkare. De är inte rädda för att jobba för att få ett jobb. Det enda de är rädda för är arbetslöshet för resten av livet, att hamna i den avgrundsdjupa sprickan mellan : ingen erfarenhet och överkvalificerad.

  M.v.h.
  Hanna Da

 4. Lisa Bondesson
  2009-04-03 at 15:54

  Vad jag ville säga var att fler tjejer borde lockas av att läsa till ingenjör om bilden som förmedlas skulle stämma överens med verkligheten. Att en del har svårt att hitta jobb som känns relevanta eller utvecklande är ett annat problem, ett problem som när man jämför med andra akdemikergruppers möjligheter på arbetsmarknaden bleknar i jämförelse. Arbetslös hela livet – jag tror dig när jag ser det.

 5. Hanna Da
  2009-04-07 at 13:40

  Du tror mig när du ser det……..
  De flesta högpresterande människorna som jag känner är rätt driftiga också. De kommer inte att vara arbetslösa hur länge som helst, för de kommer att skola om sig/byta till något annat yrke.
  En datasystemvetare blev säljare flera andra blev sjuksköterskor och läkare.
  Som en av dem sa: Sjuka männinskor blir inte utlokaliserade till låglöneländer i öst, de finns kvar i landet.
  Hanna Da

Lämna ett svar