Nöjd med 4 dagars semester?

Stefan Jansson, ombudsman förhandlingsenhet industri

Du har bara rätt till 4 dagars semester och du är överlycklig. Året är nämligen 1931 och riksdagen har precis röstat igenom lagen på sommarsemester för alla arbetstagare. Numera har vi rätt till minst 25 dagars semester och vi ska också få mer betalt än när vi arbetar, hur kommer det sig? Till stöd för sin argumentation inför röstningen 1931 hänvisade departementschefen till att det redan fanns kollektivavtal som innehöll regler om semester.

En statlig utredning tittar för tillfället på ersättningsreglerna i semesterlagen, det är bra. Saco har svarat hur vi akademiker ställer oss till detta, läs hela svaret på Sacos hemsida. Själv tycker jag att reglerna i lagen är både krångliga och svåra att tillämpa ute på företagen. Vi har redan löst det i våra kollektvavtal, men…

 alla omfattas ju inte av kollektivavtal, se tidigare blogginlägg.  Lagen ska enligt förslaget få en huvudregel som ger dig med fast lön samma lön under semestern som när du jobbar och ett lönetillägg om 0,43 % av månadslönen, i kollektivavtalen på privata arbetsmarknaden har vi 0,8%…

Ibland får jag höra att det är dyrt att vara med i facket, speciellt som man aldrig behövt ta hjälp i en förhandling. Med en inkomst på 40.000 får du 3.700 kr mer om året än i den föreslagna semesterlagen om året (räknat på 25 semesterdagar) där vi har kollektivavtal.

Nu är vi över 120.000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, majoriteten av alla ingenjörer i Sverige har alltså gått med.  Om du också vill vara en av oss ansök om medlemskap!  Är vi många kan vi tillsammans ständigt förbättra och ha kvar våra villkor på arbetsmarknaden, inte bara när det gäller semester.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. MariaPia
    2009-02-20 at 13:31

    vem är nöjd med fyra dagaras semester? Jag vill ha fyra dagar MER i semester.
    MP

Lämna ett svar