Lönesänkning blir bara konstgjord andning

Camilla Frankelius, förhandlingschef

Allt fler arbetsgivare ställer krav på att de anställda ska sänka eller frysa sina löner. Det är inte svårt att förstå att kraven kommer. Flera företag brottas med att få ihop ekonomin för företaget. Men är det rätt väg, att sänka lönerna för dem som arbetar?

 

 

Svaret blir nej.

Kortsiktigt är det en lösning som kan te sig rimlig – men inte långsiktigt. Risken flyttas i stället över till de anställda. De anställda får sämre köpkraft och lägre a-kassa, föräldrapenningen drabbas och även pensionen. Det handlar alltså inte bara om lönen utan även om den framtida tryggheten.

Jag menar att lönesänkningar bara är en sorts konstgjord andning. Det finns ingen garanti att man får behålla jobbet för att man sänker lönen. 

Camilla Frankelius

"Förhandlingschef Sveriges Ingenjörer"

Relaterade inlägg
Kommentarer ( 4 )
 1. Bosse
  2009-02-11 at 20:57

  Att sänka eller frysa löner är väl de flesta ense om är fel metod att bedriva en aktiv lönepolitik. Men ett vanligare problem är att löneutvecklingen sackar efter – motiverat med ”lönsamhetskrav”. Men ibland är även även 2-3% lönehöjningar fel signal att sända till medarbetarna – när de jobbar och sliter röven av sig.

 2. Karin
  2009-02-23 at 08:48

  Jag anser heller inte att lönesänkningar är av godo, dock skulle jag vilja ställa frågan: Vad är alternativet?
  Det alternativ som jag i flera fall ser är: varsel.

  Beroende på om lönesänkingen är tidsbestämd eller ej spelar också in. Är det under en kortare tid så påverkas endast den allmänna pensionen. A-kassa samt SGI räknas på sex månader tillbaka vilket gör att det går att undvika en sänkning.

 3. Ester
  2009-02-23 at 15:17

  Roligt att se er i Rapport igår (22/2-09) apropå detta ämne! (Tyvärr har de klippt bort er från PlayRapport-versionen av reportaget på nätet.)

  /Ester

 4. Är lönesänkning rätt väg att gå? - Ingenjörsbloggen
  2009-03-02 at 16:17

  […] detta att drabba Sveriges Ingenjörer tro? Vår ståndpunkt har inte ändrat sig, se tidigare blogginlägg, men jag tror inte att företagen nöjer sig med att sänka lönerna endast […]

Lämna ett svar