Avskaffa pappa-loosern? Eller vår fria vilja?

Helene Sjöman, Jämställdhetsansvarig

Anna Larsson skriver i dagens SvD att det enda vettiga är att individualisera föräldraförsäkringen och dämed avskaffa pappa-loosern. Visst kan man se det så. Kanske. Men man kan också fundera över det faktum att föräldraförsäkringen redan idag är uppdelad med hälften av dagarna till vardera föräldern. Dock med möjlighet att överlåta större delen av dagarna till den andra föräldern. Eftersom det görs så ofta, kan man misstänka att det är så svenska folket vill ha det.  Eftersom situationerna för en barnfamilj kan se lite olika ut. Och att det möjligen kan ha att göra med att pappor inte kan amma barnen.  Man kan då fråga sig följande: Är det rätt att låta staten bestämma hur länge bebisarna ska få bli ammade? Är det rätt att mammor som reser i tjänsten, men vill fortsätta amma efter sina utnyttjade dryga sex föräldralediga månader, ska tvingas byta jobb? Alternativt stanna hemma utan föräldrapenning? Om de har råd. D v s under förutsättning att de har ett ordentligt sparkapital.  Eller att den andra förälderna tjänar tillräckligt mycket. Blir det mera jämställt då?

By the way,  så visar  Sveriges Ingenjörers undersökning Kids och karriär att papporna inte alls tänker stanna hemma längre även om föräldraförsäkringen  ”kvoteras” ytterligare. Däremot skulle de göra det om ersättningen var högre. Det skulle mammorna också. Ingenjörsmammorna och papporna delar dessutom i stort sett lika på lämning och hämtning och vård av sjuka barn, även om mamman (oftas på grund av amningen) var hemma längre än pappan.  Så nog är papporna delaktiga alltid. I alla fall ingenjörspapporna.

Är det förresten inte väldigt könsdiskriminerande att antyda att kvinnor inte själva skulle veta vad som är bäst för dem? Att tro att någon enda kvinna skulle stanna hemma längre tid än hon egentligen vill? Tänk om det helt enkelt är allra, allra bäst att låta familjerna själva avgöra vad som är lämpligast  för dem just i deras situation?

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Lämna ett svar