Utländska ingenjörer sökes

Redan i förra veckan uppmärksammades Sveriges Ingenjörers seminarium om arbetskraftsinvandring, i en intervju på Malmö Högskolas sajt med en av dagens debattörer, Maria Appelqvist.

I samma vecka kunde man även på nättidningen Malmö Lund City läsa om seminariet. Där konstateras att det inte bara är politiker som tar chansen att nå ut i Almedalen, utan även forskare.

Kärnfrågan i dagens debatt var hur man ska få de (i Sverige) högskoleutbildade utländska ingenjörerna att stanna kvar i vårt land och arbeta.

Perspektiven skiftade under debatten; exempelvis kände Rossana Dinamarca (v) oro över att det, i debatten, läggs för stor vikt vid att personer som kommer till Sverige ska bidra till tillväxten istället för att vi tar hand om dem som kommer av asylskäl.

Moderatorn Ludvig Larsson vid Sveriges Ingenjörer drog tillbaka till seminariets kärna, den fråga som faktiskt hela panelen ställde sig (med olika vinklingar och svar):

Hur kan vi dra nytta av de personer som kommer hit – och se till att de stannar?

Att arbetskraftsinvandring anses vara en aktuell fråga av andra än Sveriges Ingenjörer vittnar Södertälje kommuns närvaro i Almedalen om, som tillsammans med bl.a. Manpower ger två seminarier på temat. ”Svenska kommuner reser utomlands för att locka arbetskraft som påstås saknas i Sverige” skriver de i ett pressmeddelande, och ger frågan ett annat perspektiv.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar