Kollektivavtal passar alla

Göran Engström, förbundets 1:e vice ordförande, var en av deltagarna under måndagens duell mellan Företagarna (Anna-Stina Nordmark, VD) och Unionen (Cecilia Fahlberg, 2:e vice ordförande). Diskussionen handlade om fördelar och nackdelar med kollektivavtal.

Det mest intressanta frågan som moderatorn Mia Odabas, ekonomijournalist, ställde enligt Göran var ”Vad skulle du göra om du var arbetsmarknadsminister för en dag?”. Det ena svaret blev som väntat, det andra överraskade.

Anna-Stina Nordmark var den som svarade som det förväntades av henne, nämligen att hon skulle utöka två-personers-undantaget i LAS till att omfatta tio personer.

När det blev Cecilia Fahlbergs tur blev svaret förvånade. Hon sa nämligen att hon skulle utjämna arbetslöshetsavgiften så att Saco inte skulle ”få ha” lägre avgift än andra. Varför valde Cecilia att ta upp just det? Var det det viktigaste hon kunde komma på?

För övrigt tycker Göran att Cecilia gjorde bra ifrån sig och han berömmer henne för att hon försvarade kollektivavtalet på ett bra och nyanserat sätt. Ett exempel är när hon fick frågan om varför inte Unionen jagar de många småföretag som inte är kollektivavtalsanslutna. Cecilia svarade då, helt i linje med hur även Sveriges Ingenjörer resonerar, att de inte från centralt håll väljer ut vilka företag som ska få påstötningar om kollektivavtal. Istället är det medlemmarna som styr. Medlemmar på företag som upplever den aktuella situationen som ohållbar.

Göran konstaterar dock att det ju är ett misslyckande från oss båda som avtalsslutande parter (arbetstagare och arbetsgivare) att det inte är fler som gillar idén med kollektivavtal.

Och så tillbaka till seminariets huvudfråga: passar kollektivavtal alla företag? Svaret blir enligt Göran hängande i luften. Men som han säger – om kollektivavtalen inte passar alla företag så har vi en ordentlig uppgift att ta tag i. Att se till så att avtalen passar. Alla.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar