Jämställdhetsmötet

Helene Sjöman

Häromveckan var jag på en tvådagars arbetsresa tillsammans med en ”tvärfacklig” grupp. Vårt arbete handlar om förhandlingsstrategier och krav kring jämställdhetsfrågor inför nästa avtalsrörelse. Under middagen råkade en av gruppens tio deltagare (en man, ca 50 år) få höra att jag är jurist. Till kaffet ropade han – utan synbar anledning – över hela sällskapet, något i stil med att ”Alla jurister är urusla förhandlare, så fort en jurist lägger näsan i blöt går allt åt skogen”.

 

Det blev intensiva diskussioner där jag försvarade ”det kollektiva juristsläktet”. Mannen stod på sig och blev fräckare och fräckare och mer och mer personlig. Jag förklarade att jag faktiskt tog illa upp av hans påhopp. Svaret blev att bara en riktigt dålig förhandlare – och framför allt en kvinnlig sådan – skulle kunna bli ledsen av det han sa…

 

Mannen är alltså deltagare i en grupp vars uppdrag är att förbättra jämställdheten. Jag är inte förvånad över att jämställdhetsarbetet tar tid på vissa håll.

 

 

       

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Lämna ett svar