Ingenjörer löser energiförsörjningen

Sveriges Ingenjörer har under många år uppmärksammat duktiga ingenjörer genom att dela ut ett pris för framstående tekniska innovationer, Polhemspriset. Till förbundets stora glädje var Mats Leijon, en av Polhemspristagarna, inbjuden av Vattenfall för att prata om framtida energiförsörjning och hur vi ska klara den.
Mats Leijon, professor vid Uppsala Universitet, och menar att om vi ska klara den framtida energiförsörjningen, effektivisera de befintliga energikällorna och ta fram nya finns det framför allt en sak som Sverige behöver göra. Trygga landets tillgång på ingenjörer. Mats menar även att vi behöver höja statusen på ingenjörsyrket och att vi behöver satsa mer pengar på ingenjörsvetenskap. Och inte naturvetenskap som det pratas så mycket om idag.

Kjell Jonsson, 2:e vice ordförande i Sveriges Ingenjörer, gläds över Mats konstaterande. Kjell önskar också att fler inom kort inser vilken betydelse ingenjörerna har för just energiområdet. Eller för all del – inte bara energiområdet. Hela samhället och dess tillväxt. Och givetvis är det här just nu en fokusfråga för Sveriges Ingenjörer.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar