200 000 indier invaderar

Björklund och Folkpartiet var först ut under Almedalsveckan. Ett relatavt visionslöst tal bestående av mycket återanvänt material. Mycket kärnkraft, mycket skola, mindre skatter men framför allt många och långa slängar mot oppositionen. Mot slutet av talet närmade han sig dock globaliseringsproblematiken och framför allt den större rörligheten av arbetskraft.

Det framgick inte riktigt om detta var bra eller dåligt. Kanske en avsiktlig försiktighet. Mest lät det dock faktiskt som om han ville ha tillbaka alla de 25-öringar som han hade stoppat i Lutherhjälpens sparbössor genom åren. En bidragande bråkdel av den framgångssaga som gör att Indien idag examinerar 200 000 civilingenjörer per år och är en av världens mest intressanta ekonomier.

Det vore väl fantastiskt om Indiens bästa ingenjörer kommer till Sverige. Vi kommer inom några år ha ett stort underskott på ingenjörskompetens i Sverige. 50 000 för få för att vara exakt.
Nu öppnar regeringen dörren en aning – och förväntningen verkar vara en flod av människor som inte gjort något annat i sina liv än att drömma om ett jobb i just Sverige. Tveksamt. Frågan är snarare om det står någon på andra sidan dörren och frågan är hur vi kan få den mest kvalificerade arbetskraften att vilja komma hit.

Så därmed lite reklam: Imorgon kl 9.30 tar vi upp ämnet i ett seminarium på Rindi. Kom och lyssna. Och delta.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar